Comunicat sobre la proposta de Font de Mora d’eliminar les línies en valencià

El Bloc d’Estudiants Agermanats es posiciona en contra de la proposta de Font de Mora, que suposa un retrocés en l’ensenyament del valencià

El conseller d’educació Alejandro Font de Mora va anunciar ahir un canvi en el programa lingüístic de l’educació que suposa un retrocés en l’ensenyament del valencià a les escoles. Davant aquesta retallada de la nostra llengua en l’educació, des del Bloc d’Estudiants Agermanats ens posicionem en contra de la proposta del conseller i demanem la seua dimissió, donada la pèssima gestió que n’ha fet de l’educació al País Valencià en els darrers anys.

El programa, que segons el conseller promou el plurilingüisme i assegura el futur del valencià, contempla l’eliminació de la línia en valencià a les escoles i pretén que es facen un terç de les classes en castellà, un altre terç en valencià i un altre terç en anglés, aquesta darrera llengua implantada de manera progressiva. El pla està previst per a iniciar-se al curs 2012-2013, i el pas de l’actual al nou es farà progressivament durant sis anys.

Des del BEA ens sumem a la condemna que han fet diverses associacions i partits polítics, com ara Escola Valenciana, per a demanar que no s’aplique el nou programa presentat el dilluns a les II Jornades de Plurilingüisme, organitzades per la mateixa Conselleria d’Educació. Aquest, segons Font de Mora, un dels polítics valencians més criticats en la darrera legislatura amb l’oposició de quasi tota la comunitat educativa, “pretén aconseguir l’equilibri en l’ús d’ambdues llengües oficials en l’ensenyament per a tots els alumnes per igual”. Però allò cert és que no es tindran en compte les característiques de cada territori, i que en moltes zones valenciano-parlants la nova normativa suposarà un retrocés en l’ensenyament de la llengua autòctona.

Des del BEA, coincidim amb la proposta pedagògica d’Escola Valenciana, amb la introducció d’un sistema d’ensenyament plurilingüe amb el valencià com a base del mateix, el qual ha sigut avalat per la major part d’experts i entitats internacionals com un sistema idoni de promoció del plurilingüisme.

El BEA sempre s’ha caracteritzat per la seua lluita en favor del valencià a l’educació. Així, en el darrer Claustre -l’únic de l’any- de la Universitat de València, vam proposar un Pla d’Igualtat Lingüística que pretenia la “distribució equitativa entre les dues llengües oficials en totes les titulacions, tant de grau com de postgrau”, així com també establia l’objectiu d’incrementar anualment la docència en valencià un 5% fins arribar al 50% al curs 2016-2017. Davant el rebuig que va rebre la proposta, amb el posicionament en contra de poc més de la meitat dels membres del Claustre, des del BEA fem continuem lluitant per aconseguir aquest increment del valencià i poc a poc les Assemblees de Representants (AdR) de les diferents facultats ens estan donant el seu suport. Les últimes en sumar-se han estat la de la Facultat de Filosofia i la de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Reiterem per últim en la necessitat que el Consell Escolar Valencià -a qui el mateix conseller Font de Mora va retallar enormement la seua autonomia eliminant les veus més crítiques- no aprove el programa lingüístic presentat el dilluns i que el conseller deixe el seu lloc, així com també demanem el suport de la comunitat universitària al Pla d’Igualtat Lingüístic presentat al Claustre de la Universitat de València. Per una educació en valencià, a les escoles i a la universitat!

+ Us deixem un vídeo de les mobilitzacions de l’any passat on deixàvem clara la nostra posició

Anuncis

Posted on Juny 3, 2011, in General. Bookmark the permalink. 1 comentari.

  1. Esteu convidats a este esdeveniment en Feisbuk! No vaig a la Junta Qualificadora a examinar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: