Apunts del Claustre del 21 de Juliol

El Claustre de la Universitat de València s’ha reunit hui en l’última sessió del curs 2010-2011. Al Claustre, caracteritzat per la escassa assistència del seus membres com ha passat tots els anys que s’ha fet al juliol, ha sigut llarg, però s’han aconseguit aprovar algunes propostes interessants, com ara una proposta en defensa de les línies en valencià. L’assistència dels estudiants ha estat marcada per l’absència de la majoria dels membres d’AVEU, GU i Campus Jove, els quals en total sumaven 6 claustrals.

En primer lloc, i amb un quòrum ajustat, s’ha aprovat l’acta de la sessió anterior, i s’ha decidit ajornar la votació sobre la proposta de reforma dels Estatuts per a la següent sessió, que el rector s’ha compromés a fer a principis del curs vinent. Seguidament, el rector Esteban Morcillo, ha presentat l‘informe de gestió del curs que acaba, fent una presentació dels principals punts d’aquest. Quant a l’informe, el rector ha rebut diverses crítiques sobretot per part dels estudiants, que han considerat que només parlava dels assoliments positius i no era per a res crític amb l’actuació de la Universitat ni feia massa comparacions que permeteren analitzar quina ha estat l’evolució en el darrer any. Des del BEA, Joan Colomer ha criticat que no s’haja parlat amb deteniment de la docència en valencià ni s’hagen exposat xifres comparatives que permeteren demostrar a la comunitat universitària que no hi ha hagut cap progrés en aquest aspecte. Així, també ha recordat a l’equip rectoral que el BEA està obert a treballar amb qui faça falta per tal de millorar el valencià a les aules i de configurar un pla d’igualtat lingüístic, fet al qual el rectorat es va comprometre en el darrer claustre. També algun professor ha criticat l’informe de gestió detenint-se en alguns punts en concret, però finalment el text s’ha aprovat amb 97 vots a favor, 12 en contra i 13 en blanc.

 

Després, el vicerector d’economia ha presentat el Pla Operatiu 2012, una presentació que ha rebut la crítica de centrar-se únicament en la visió i gestió econòmica de la Universitat de València i que ha deixat de banda altres qüestions importants que caldria abordar en el Pla Operatiu, com s’ha dit. Des del SEPC s’ha demanat que es tinga cura amb la qüestió del plurilingüisme, ja que s’havia parlat d’incrementar l’anglés i açò moltes vegades va en detriment del valencià. Han demanat, per tant, que es porte a terme un plurilingüisme de qualitat que no discrimine la nostra llengua. Ernest Cano, professor de la Facultat de Ciències Socials, ha criticat la presentació del Pla així com algun del seu contingut; des de la Facultat de Química s’ha demanat que es milloren les infraestructures per a la investigació, ja que són, segons s’ha dit “vergonyoses”. Finalment, el Pla Operatiu s’ha aprovat amb l’oposició de la pràctica totalitat dels estudiants presents.

A continuació s’ha debatut un punt proposat pel col·lectiu d’estudiants Acontracorrent–Joves d’EUPV: el posicionament del Claustre en contra del document “Estratègia Universitat 2015. El bon govern de la universitat i les entitats d’investigació i innovació”. Des d’Acontracorrent s’ha presentat aquest text, que insta a una major participació de les empreses en la gestió de les universitats, dóna la possibilitat que el rector de la Universitat siga d’una altra comunitat autònoma i puja les taxes de matrícula, entre altres coses, i ha demanat que el Claustre de la Universitat es posicionara en contra i que el rector fera arribar a tots els mitjans la seua negativa a acceptar aquest text. El text ha rebut el recolzament dels estudiants del SEPC i del BEA, des d’on Marc Xelvi ha criticat que alguns professors no hagen volgut donar el seu suport a la proposta perquè diuen que el text és quelcom encara per acabar de tancar i que pensen que no s’implantarà. El rector, per la seua banda, ha dit que ell sempre defendrà el model actual, però que de moment “no hi ha cap document damunt la taula” que parle de tot això. Després d’un llarg debat que ha creat un membre de l’equip rectoral envers l’existència o inexistència del text de què es parlava, finalment s’ha proposat fer una transacció i s’ha decidit que, en cas que el document vaja endavant, la UV es posicionarà en contra. La transacció s’ha aprovat amb 69 vots a favor, 4 en contra i 13 en blanc.

Per a acabar, el darrer punt que s’ha debatut ha estat la declaració del Claustre en defensa de les línies escolars en valencià. Amb el recolzament de la pràctica totalitat dels claustrals presents, la proposta s’ha aprovat amb 72 vots a favor i només 2 en contra, dels estudiants claustrals de GU que, tot i no estar-hi d’acord, en cap moment han eixit a defendre la seua postura. Alguns professors han mostrar el seu suport a la docència en valencià. Els estudiants, que també han mostrat el seu recolzament a la proposta, han sigut més crítics i han recordat que en el darrer Claustre de la UV no es va poder aprovar un pla per a l’increment de la docència en valencià a la Universitat. Des del BEA, Laia Mas ha recordat a l’equip rectoral que encara els queda molta feina per fer perquè les xifres del valencià a les aules de la Universitat no és per a res el desitjat, així com també ha recordat l’evident recolzament del BEA a aquest punt. La vicerectora de política lingüística ha anunciat que ja s’està treballant per a posar en marxa un nou pla d’igualtat lingüística que incremente la docència en valencià.

Anuncis

Posted on Juliol 21, 2011, in Claustres. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: