Crònica del Claustre 10/11/11

Hui, els representants de PDI, PAS i Estudiants de la Universitat de València, s’han reunit a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, en una sessió ordinaria del Claustre. La sessió ha vingut marcada per les retallades i la mala situació financera de la Universitat, així com per un ampli debat sobre la influència del sector privat en la Universitat.

El primer punt a tractar, després de l’aprovació de l’acta, era l’aprovació del nou redactat dels estatuts, que s’han adaptat a les noves normatives estatals i autonòmiques, i s’han posat al dia en termes generals. No obstant, la manca d’assitència d’alguns claustrals ha fet que la reforma no poguera (per segona vegada) eixir endavant. El resultat han sigut 141 vots a favor (5 curts respecte de la majoria absoluta) i 13 abstencions.

Després de l’informe del rector, el següent tema de debat ha sigut l’activitat de la Sindicatura Universitària de Greuges en aquest darrer any. En les dades s’ha destacat la importància del paper de la sindicatura, així com una abultada majoria de queixes relacionades amb la opció lingüística. És a dir, amb estudiants matriculats en valencià, però que no reben les classes en aquesta llengua. En aquest punt, el claustral del BEA per la Facultat d’Economia, Robert Penadés, ha insistit en la necessitat “d’emprendre mesures serioses” per tal de fer front a unes incidències que es repeteixen any rere any, i a instat a la Vicerectora de Política Lingüística, Isabel Vázquez, a seguir treballant per aconseguir un Pla d’increment i garantia de la docència en valencià que done resposta a estes incidències.

En el punt cinqué, el claustre ha debatut la proposta de criteris generals per a l’adscripció de centres a la Universitat de València. Aquest punt ha suscitat un àmpli debat de matissos i de fons sobre la participació d’empreses privades en la vida universitària. Finalment s’han adoptat els criteris, incloent-hi una sèrie d’esmenes per a garantitzar el control de la Universitat de València sobre els plans d’estudis que imparteixen els centres adscrits.

El punt sisé, ha debatut la proposta concreta d’adscripció del centre EDEM (Escola d’Empresaris, fundació de l’entor de l’Associació Valenciana d’Empresaris) a la Universitat de València. Aquesta proposta de debat havia sigut signada per diferents membres del Claustre, entre ells els claustrals del BEA. En aquest punt, el claustral del BEA per la Facultat d’Economia, Joan Sanchis, ha volgut denunciar la forma en que s’ha realitzat el procés de la petició d’EDEM i la manca de transparència en el mateix. Ha denunciat la situació de desinformació en què s’ha tingut a la Facultat d’Economia, i com aquest s’ha vist immersa en un procés d’adscripció, de dubtós interès acadèmic. Finalment, ha preguntat al senyor Rector, Esteban Morcillo, si ell o l’equip rectoral tenien algún interès personal en que eixira endavant este projecte, fet que posteriorment el Rector ha negat.

Finalment, en el torn obert de paraules. Marc Xelvi, claustral del BEA per la Facultat d’Economia, ha denunciat la passivitat de la Universitat davant els impagaments de la Generalitat o de les retallades en els recursos públics assignats. Ha posat com a exemples concrets la pujada de taxes o la pretensió de cobrar de nou per la convalidació d’assignatures. Ha conclós instat al Rector, a adoptar una postura més ferma en defensa de la universitat pública.

En breu podreu veure en vídeo algunes de les intervencions dels representants del BEA al Claustre

Anuncis

Posted on Novembre 10, 2011, in Claustres. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: