El BEA denuncia la pujada de les taxes i exigeix la participació dels estudiants en la gestió de les mesures a les universitats valencianes

En la Conferència General de Política Universitària celebrada ahir els líders polítics d’educació de l’Estat espanyol van decidir una sèrie de mesures que s’aplicaran a les universitats a partir del proper curs acadèmic. Entre les que més ens afecten als estudiants, es troba l’excessiva pujada de les taxes de matrícula, que podran incrementar-se fins un 66% respecte a les d’enguany. Des del Bloc d’Estudiants Agermanats volem denunciar aquesta decisió i manifestar-nos en contra d’uns preceptes que cotribueixen encara més al detriment de l’educació pública.

A més, al Ministeri d’Educació, on s’han gestat totes aquestes propostes, ha anunciat que no augmentarà les beques a pesar que s’incrementen les taxes. La diferència que es genera en el preu de la matrícula l’haurà de cobrir, en el nostre cas, la Conselleria d’Educació valenciana. Tot i que Maria José Català, consellera d’Educació, Formació i Ocupació del País Valencià, ha dit que “qualsevol increment de taxes ha d’anar acompanyat d’una política de beques”, allò cert és que aquest sistema de pagament té trampa. I és que en l’actualitat, els estudiants valencians només podem optar a una de les dues beques: a la del Ministeri o a la de la Conselleria. Per tant, en cas que això no canvie de cara al curs que ve -que en cap moment s’ha anunciat que vaja a fer-se-, no hi hauria manera possible de finançar la totalitat del cost de la matrícula.

Aquesta mesura, que s’aplica per fer efectius els 3.000 milions d’euros de retallades en educació a l’Estat espanyol, dificultarà l’accés a les universitats a les persones amb menys recursos econòmics. Des del BEA, considerem que és un greu error, que només servirà per elititzar les aules i que és un gran pas enrere en el sistema públic universitari. Per això mostrem la nostra preocupació i demanem a la Conselleria d’Educació que siga conscient de la realitat actual alhora d’aplicar les mesures. A més, exigim que el grup de treball que es formarà al País Valencià per a gestionar-les tinga compte amb diversos estudiants que puguen transmetre la nostra opinió, ja que al cap i a la fi serem nosaltres els que pagarem. També considerem necessari que les seues decisions siguen ratificades als claustres de les universitats valencianes.

A banda de la pujada de taxes, s’han anunciat quatre modificacions més que des del BEA creem que s’haurien de matizar molt per a no causar els mínims danys possibles en la comuntiat universitària. Aquests són l’increment del preu dels màsters en un 50%, limitar el personal de nou ingrés en les universitats, garantir l’estabilitat pressupostaria d’aquestes i reduir les titulacions que estiguen duplicades en diverses escoles o facultats del territori.

Tot això se suma a les mesures anunciades fa uns dies que s’aplicaran en les escoles i els instituts i que perjudicaran greument la qualitat de les classes, ja que, entre altres, s’augmentarà la ràtio de les aules i es carregarà d’hores al personal docent. A més, ja fa uns mesos que des de les institucions es dóna una imatge dels estudiants que s’allunya molt de la realitat. El percentatge d’abandó de les titulacions és fals, ja que molts canvien de carrera en els primers anys.

Quant als repetidors, s’ha de tindre en compte que els estudis universitaris no són com els de l’educació primària o secundària i que exigeixen un esforç molt major al qual no tothom hi pot arribar a la primera. A més, molts estudiants no poden assistir a totes les classes perquè necessiten treballar per pagar-se unes titulacions cada vegada més cares, gran contradicció del Pla Bolonya instaurat fa ara tres anys. Per això, no entenem que se’ls catigue amb un increment enorme de les taxes en les segones, terceres i quartes matrícules (poden pujar fins el 40%, 75% i 100%, que en els pitjors casos suposaria pagar 7000 euros de matrícula). Des del BEA condemnem també totes aquestes declaracions i demanem que les institucions les modifiquen i s’apropen més a la realitat universitària.

Anuncis

Posted on Abril 20, 2012, in Comunicats, Política Universitària. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: