El BEA es reuneix amb la Consellera d’Educació i el director general d’universitats

El Bloc d’Estudiants Agermanats s’ha reunit hui amb la consellera d’Educació, Maria José Català, i amb el director general d’universitats, José Miguel Saval Pérez. Un mes i uns dies després de sol·licitar la reunió, i amb quasi totes les mesures d’educació ja aprovades, des del BEA hem acudit a la conselleria d’Educació per mostrar el nostre rebuig a aquestes mesures i proposar a la consellera que modifique la seua política educativa de cara al curs vinent.

Els tres estudiants allí presents hem rebut tant per part de Català com de Saval una sèrie de compromisos i de contestacions que ens han sorprés: els polítics s’han llevat les culpes de totes les decisions que han pres fins ara i ens han donat la raó en tot allò que hem explicat. Per això, deixem explícit ací el contingut d’aquesta reunió, perquè quede clar què és el que ens han dit que faran i el que pensen de tots els problemes de les universitats. Prendrem aquest article com el compromís de la conselleria d’Educació amb tota la comuntiat universitària, i en cas que no es complisca, ja els hem avisat, l’any que ve serem els primers en tornar a estar en peu de guerra.

Abans que res, ens hem queixat per haver-nos donat aquesta cita just dos dies després del Consell Valencià d’Universitats, en el qual es va aprovar la pujada de les taxes, perquè d’aquesta manera qualsevol cosa que diguérem ja serà per a un futur. Català ha assegurat que aquesta reunió no ha pogut ser abans de hui. També hem manifestat que ens haguera agradat que la proposta de trobada entre estudiants i la conselleria haguera nascut d’ells, i també que la reunió de hui haguera sigut més plural i més diversa quant a estudiants. Els hem demanat així un major diàleg de cara a l’any que ve, i han assegurat que així serà.

–  Organisme de contacte entre els estudiants i la conselleria. Han dit que al Consell Valencià d’Universitats el president de l’AGE Gabriel Salinas els va explicar que existeix un òrgan del qual hi formen part representants d’estudiants i membres de la conselleria d’Educació que encara no s’ha posat en marxa. Català ha dit que no coneixia l’existència d’aquest òrgan, però que ara que ho saben de cara a l’any que ve s’informaran de com funciona i el posaran en marxa, ja que, segons ha apuntat, els estudiants som importants a l’hora de modificar les polítiques universitàries.

– Estudi de costos. Saval ha dit que des de la conselleria no haurien volgut pujar les taxes, i que saben que això no és agradable per a ningú, però que la situació actual no els ha deixat altre remei. També ha insistit en que altres comunitats autònomes les pujaran més, tot i que nosaltres considerem que això no és cap excusa. A més, també hem dit que no hi ha un estudi del cost real que tenen els cursos a la universitat i que per tant és impossible saber quin és el preu que han de pagar els estudiants. En aquest sentit, la consellera s’ha compromés a fer un estudi de costos que servisca a totes les unviersitats valencianes de cara al curs vinent, per tal de saber quin és el preu que han de pagar els estudiants.

Des del BEA considerem que ja és tard per a fer aquest estudi, ja que les matrícules començaran a cobrar-se a juliol. Sobre quin preu, aleshores, faran els percentatges??

S’han compromés també a donar més flexibilitat i marge a l’hora de pagar les matrícules, així com a revisar el sistema de beques, que actualment arriben molt tard als estudiants

– Màsters i Postgraus. Els hem explicat que no podem comprendre com tots els postgraus i màsters no habilitants tindran el mateix preu, 2.500 euros. Quant a això, Saval ha explicat que ha sigut el ministeri d’Educació qui ha determinat que no es tinguera en compte el grau d’experimentalitat dels postgraus, sinó que només han diferenciat els habilitants dels no habilitants. També ha explicat que ells van apostar per una pujada proporcional, com s’ha fet als graus, de manera que el preu màxim el fixaven en 2.800 euros. Finalment l’han reduït en 300 euros, i han volgut justificar-se de nou dient que altres comunitats autònomes cobraran fins 5.000 euros. Català, que semblava un poc despistada quant als màsters que eren habilitants i els que no, ha explicat que encara que s’haguera tingut en compte l’experimentalitat, la majoria de màsters haurien costat de 2.000 euros cap amunt. Ni un ni l’altre han mostrat cap intenció de modificar aquest política.

Nosaltres els hem insistit en què no és igual un màster d’humanitats que un d’una ingenyeria, per exemple, i que no entenem que tinguen el mateix preu. Els hem demanat que repensen el preu únic que han fixat.

– No comunitaris. El director general d’universitats ha culpat a les universitats d’aquesta decisió de pujar les taxes als estudiants estrangers. Diu que van ser elles les que van demanar a la conselleria que pugueren cobrar més cara eixa matrícula, tot i que ara els rectors han assegurat que no van a aplicar-la. No obstant, Saval ha mostrat el seu rebuig a que estudiants estrangers amb recursos estudien al nostre país sense pagar-se la carrera.

Des del BEA, hem demanat que no pressionen econòmicament a les universitats perquè es vegen obligades a cobrar aquestes taxes, ja que els rectors han dit que no les aplicara. Català ha assegurat que ells no faran cap pressió econòmica en eixe sentit i ha reiterat que van ser les universitats qui van demanar poder pujar aquestes taxes de matrícula.

– Matriculació parcial. També hem comentat que un dels problemes del sistema de Bolonya és que molts estudiants han de treballar per a poder costejar-se els estudis, i el nou pla d’estudis no contempla aquesta opció més que en les matriculacions parcials (matricular-te de la meitat dels crèdits), i en primer curs de carrera ni tan sols això. Hem demanat que es flexibilitze aquesta qüestió, que els estudiants puguen matricular-se només d’aquelles assignatures que consideren que aprovaran, perquè això estalviarà tant l’estudiant com la conselleria. Saval i Català s’han mostrat molt d’acord en aquesta mesura, i han assegurat que revisaran el sistema i que intentaran que a primer els estudiants no hagen de cursas totes les assignatures, sinó que tinguen més llibertat a l’hora de triar només aquelles que creuen que podran aprovar.

– Beques. Quant a les beques, ens han dit, com ja sabíem, que les augmentaran per huit, però cal tindre en compte que de l’augment que faran prop del 80% és obligat per Decret Wert. També han explicat que posaran una nova modalitat de beca per a aquelles famílies sense cap tipus d’ingrés. Des del BEA hem preguntat per les beques a l’excel·lència que el director general havia estat negociant amb els representants d’estudiants i hem demostrat el nostre rebuig a aquest tipus de beca que premia als estudiants amb millors notes però no als que tenen menys recursos. Quant a això, Saval ha dit que l’han deixada aparacada perquè molts havíem mostrat el nostre rebuig i perquè entenen que ara no és el moment de premiar als millors estudiants.

– Decret del plurilingüisme. Com que som una de les entitats que hem signat el document de modificació del decret del plurilingüisme proposat per Escola Valenciana, des del BEA hem fet manifest el nostre malestar pel text definitiu que ha tret la conselleria recentment, i hem lamentat que no s’hagen tingut en compte les aportacions de totes les entitats sotasignants del document. No obstant, la consellera ha dit que el text definitiu encara no s’ha fet i que això es decidirà al Consell Escolar Valencià (controlat per membres del PP) la propera setmana. Hem demanat, doncs, que es tinguen en compte les propostes d’EV.

Amb tot això, des del BEA li hem dit a la consellera i el director general que sabem que les coses no van a canviar abans que comence el proper curs, però que esperem que hi haja un canvi a partir de setembre. Hem explicat que considerem necessari un major diàleg entre Educació i els estudiants, i també que es replantegen les mesures que han aprovat recentment. En cas contrari, ja els hem advertit que continuarem ixint als carrers i promovent mobilitzacions, ja que les seues politiques educatives són un gran retrocés en l’educació pública i el sector educatiu està molt molest per això.

 Ens agradaria pensar que totes les propostes i compromisos que hui han eixit de boca tant de Català som de Saval es compliran pròximament. La consellera d’Educació i el director general d’universitats s’han mostrat molt comprensius i ens han donat la raó en tots i cadascun dels punts que hem exposat. Per tant, considerem que O NO SÓN COHERENTS AMB LES POLÍTIQUES DEL SEU PARTIT, O ENS HAN MENTIT A LA REUNIÓ DE HUI. La resposta a aquest dubte la resoldran ells amb les actuacions que porten a terme a partir d’ara.

Anuncis

Posted on Juny 20, 2012, in Educació i Formació. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: