Reunió amb el Rector de la UV: resum i carta al Rector

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública de la Universitat de València, de la qual el Bloc d’Estudiants Agermanats forma part, s’ha reunit hui amb el rector, Esteban Morcillo, per a tractar diversos temes que afecten la universitat ara per ara i que preocupen molt les organitzacions que la conformen així com la resta de la comunitat universitària. D’una banda, la motivació principal de la reunió foren els fets ocorreguts durant la vaga del 14N, entre els quals destaquen la detenció d’estudiants, la presència creixent de membres d’ultradreta als campus i la presència i actuació policial dins el recinte de la universitat. Des de la Plataforma, s’ha exigit a l’equip rectoral un compromís ferm d’estar al costat de la comunitat universitària en situacions com aquesta, així com s’ha demanat que s’atenga judicialment a tots aquells estudiants detinguts i que es limite i controle la presència policial als campus. En quant a la presència dels membres d’ultradreta, s’ha demanat també que es prenguen mesures, ja que fins ara no ha passat res però aquest tipus de gent ja ha marcat antecedents violents a les universitats valencianes.

En segon lloc, s’ha parlat del problema de l’augment de taxes i disminució de beques que ha posat en perill d’exclusió de la universitat a molts estudiants. S’ha prestat especial atenció al cas del 75estudiants de la Universitat de València als quals la Generalitat acaba de denegar la beca de la matrícula de l’any passat, que ja els havia sigut concedida. El Delegat d’Estudiants ha anunciat que estan treballant en aquest tema cas per cas, i que aquesta setmana han parlat amb la Generalitat per intentar buscar una solució. Des del Bloc d’Estudiants Agermanats, hem demanat a la institució que es mostre més propera als estudiants, i que es posicione en contra de totes les mesures aplicades pel govern valencià i el govern espanyol que van en detriment de l’educació pública i de l’accés igualitari de totes les persones a l’educació. Aquest posicionament, però, no pot quedar-se només en paraules i manifestos, si no que ha d’anar molt més enllà.

En aquest mateix sentit, hem entregat una carta al rector exigint la creació immediata d’una comissió que s’encarregue de buscar una solució per als milers d’estudiants que enguany corren el perill d’abandonar les aules per la seua situació econòmica. Adjuntem baix la carta que hem entregat.

El rector, s’ha mostrat preocupat per totes les qüestions que la Plataforma ha posat sobre la taula. Quant a la defensa jurídica dels estudiants, ha explicat que hi ha un gabinet jurídic i que si algun estudiant necessita ajuda pot dirigir-se allí. Pel que fa a la presència policial i d’ultradreta, no ha donat cap solució més enllà de compartir el nostre malestar. Ha insistit en què l’equip rectoral vol estar del costat de la comunitat universitària, però sempre dins del marc de la legalitat, a pesar que, com ell mateix ha indicat, la legalitat ha superat de ben lluny el sentit comú. Des del BEA hem preguntat que fins a quin punt anem a suportar la legalitat i anem a acceptar aquestes mesures discriminatòries, pregunta a la qual el rector ha respost que allò legal no és sempre just.

Carta al Rector

Magnífic Sr. Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València:

Des del Bloc d’Estudiants Agermanats volem transmetre-vos la principal preocupació que a hores d’ara ocupa a la nostra Assemblea General. Aquesta és l’actual situació econòmica que pateixen molts dels nostres companys. Els dos grans eixos del problema són el qüestionament de la Universitat pública i el desempar de l’estudiantat afectat.

En primer lloc creiem necessari que el Rectorat de la Universitat de València, màxim representant de la institució universitària, denuncie activament l’expropiació que la Generalitat ha fet de les ajudes concedides a molts dels nostres companys el curs 2011-2012. Vos sol·licitem que tracteu d’evitar l’abús que suposa voler lucrar-se a costa del sector estudiantil més desafavorit econòmicament. Cal assegurar el no cobrament de les matrícules, ja que aquests companys es veurien cruelment i sense motiu obligats a pagar per la mala gestió dels recursos públics per part del Consell.

En segon lloc exigim al Rectorat que estudie la manera de solucionar l’expulsió de les aules que patiran els nostres companys. Pal·liar els efectes negatius d’aquest atac al que és públic ha de ser una preocupació prioritària de la gestió universitària. Conforme a les seues pròpies dades, a causa de l’eliminació de beques per a l’actual curs, 5.000 companys (el 10% de l’estudiantat) es veuran forçats a deixar els estudis aquest mateix any. Aquesta situació resulta inacceptable. En conseqüència vos demanem la creació immediata d’una comissió que integre representants de l’estudiantat, per tal d’estudiar la manera de fer front al problema tot buscant una solució socialment justa.

Hem aplegat a un moment límit. Beques concedides que es retiren, el 10% de l’alumnat a punt de veure’s forçat a deixar els estudis, augment indiscriminat de taxes… No cal que vos recordem que la “Universitat de València, en tant que servei públic, té com a missió impartir els ensenyaments necessaris per a la formació dels estudiants […] és una institució difusora de cultura en el si de la societat […]Per complir degudament la missió social que li pertoca, la Universitat de València facilita l’accés i la permanència als estudis universitaris mitjançant una política adient d’ajuts, en col·laboració amb les entitats públiques i privades

que contribuesquen al seu sosteniment”. El funcionament universitari no pot consistir en castigar als més febles, com indica el sentit comú i els articles 3 i 8 dels nostres Estatus, esmentats adés.

Reclamem, per tant, una solució immediata per als nostres companys amenaçats de ‘desnonament’ de la ‘casa del saber’, expressió que tota la intelligentsia europea ha emprat per referir-se a la Universitat. Ara mateix cal solucionar la situació denigrant de l’estudiantat al qual se li han retirat les beques. Caldrà també la participació dels estudiants en la recerca de les solucions adients. Ara bé, arribada l’hora i si no queda cap altra sortida, sols entendríem que la UV es posicionara al costat del seu estudiantat, tot declarant la nostra universitat insubmisa a un govern controlat pels interessos del capital privat i assetjador de la universitat pública. Tota negociació té uns límits, que és la dignitat dels estudiants. S’estan creuant línies roges amb les quals no es pot jugar.

Patim atacs greus a la cohesió i la pau social. Des del BEA sempre estarem del costat de l’estudiantat, especialment d’aquella part més vulnerable. Si les institucions bloquegen les nostres demandes, si fan perillar la supervivència del estudiandat, ens haurem de rebel·lar en conseqüència.

Vos demanem prudència. Prudència i reflexió. Però també valentia. Valentia per no ser el rector que va permetre expulsar al 10% de la seua família universitària. Vos demanem que encapçaleu la defensa del caràcter públic de la nostra institució centenària. De vegades cal donar un pas endavant, ens fareu recorda les paraules de W. Churchill: “Mai tants degueren tant a tants pocs”. Vós, com a màxim representant de la UV, és la darrera esperança de 5.000 joves. Ja sols queden dues opcions: estar amb la Universitat de València o estar amb els qui volen acabar amb ella.

Bloc d’Estudiants Agermanats

 

Anuncis

Posted on Desembre 14, 2012, in General. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: