El passat Consell de Govern: situació econòmica de la UV i exigències dels estudiants.

El passat dimarts 26 va tindre lloc a Rectorat el Consell de Govern de la Universitat de València. El Consell de Govern és l’òrgan col·legiat de govern de la Universitat (http://www.uv.es/uvweb/universitat/ca/universitat/coneix-nos/organs-govern/consell-govern-1285853456624.html) on s’hi prenen les decisions més importants i es debat sobre l’actualitat immediata de les qüestions determinants de la Universitat. El Bloc d’Estudiants Agermanats en formem part amb dos representants elegits democràticament al Claustre de la Universitat: Guillermo Chismol i Laura Peris.

El passat Consell de Govern va vindre tenyit pels problemes econòmics de la Universitat, una qüestió que fou tractada amb preocupació i insistència al llarg de tota la reunió.

El Consell va començar amb l’Informe del Rector, Esteban Morcillo, on es van tractar les següents qüestions:

En primer lloc, es va debatre sobre el recentment publicat Informe dels Experts de Wert sobre la Reforma Universitària. A causa de la divergència entre uns “savis” i altres, l’equip rectoral va plantejar d’iniciar un procés d’avaluació i deixar el debat, la resposta i la crítica per a més endavant. Vàrem veure un començament de resposta contrària a l’Informe però que encara no és tant contundent com deuria. Aquesta postura potser relaxada es deu a la creença que l’Informe no serà aprovat per les postures tan variants entre els seus redactors, va explicar el Rector.

En segon lloc es varen comentar qüestions de relacions amb la Conselleria, molt criticades: aquesta, per exemple, no vol parlar de reformes dels plans d’estudis dels graus, si no tan sols dels de màster i diferents postgraus. A més a més l’equip rectoral va informar que la UV ha abandonat la Fundació del València CF per la polèmica amb la Generalitat Valenciana i es planteja abandonar també la del Llevant UE. Des del BEA vegem amb bons ulls aquesta mesura i ens sorprenem de l’anterior i estreta relació entre la Universitat i el negoci esportiu, ara afortunadament trencada.

A continuació es va aprovar la incorporació de la institució a la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables, de la qual formen part també la Universitat Jaume I, la Universitat d’Alacant i la Miguel Hernández; unes noves normes de préstec a domicili per a les biblioteques de la Universitat de València i un marc econòmic per a les obres de les Facultats.

Un del punts conflictius del matí (per la temàtica, no per la manera de ser tractat) és el programa DOCENTIA (http://www.aneca.es/Programas/DOCENTIA). El DOCENTIA és un programa d’avaluació del professorat que diferix molt de l’actual i implicaria una dependència en major freqüència i nivell entre els docents i les avaluacions als que serien sotmesos. El BEA teníem una intervenció preparada per a expressar el nostre rebuig a aquest programa però finalment l’equip rectoral va decidir ajornar la seua votació fins el pròxim Consell, a l’espera de canvis o nous estudis. El professorat representat en diferents membres del Consell també varen deixar clara la seua negativa al DOCENTIA.

Ens varen informar de la distribució de recursos econòmics entre els tres campus i àrees. El campus de Tarongers és el que més en rep, seguit de Blasco Ibànyez i més lluny per Burjassot. Burjassot sempre es veu minvat en atenció i recursos i els representants del campus ho varen assenyalar amb una certa indignació. Hi va haver un seguit d’intervencions on es varen reclamar més recursos propis.

El Consell de Govern va acabar amb el torn d’intervencions. Arribà el moment de les intervencions dels estudiants. Junt amb Acontracorrent vàrem llegir el manifest de la passada vaga estudiantil de l’Assemblea Interuniversitària i vàrem demanar que el professorat representat al Consell pels degans fóra negligent amb els alumnes que feien vaga. La proposta fou assentida, tot i que ara sabem que als dies de vaga hi hagueren casos contraris. Aquesta qüestió serà tractada per part del BEA al pròxim Consell de Govern i a les Juntes de Facultat pertinents.

Des del BEA també vàrem comentar la tragèdia dels alumnes que han aconseguit treball els últims mesos però que per culpa de la negativa burocràtica de la Universitat de València a facilitar-los un horari perquè puguen compaginar classes i treball, hauran d’abandonar els seus estudis davant la impossibilitat d’assistir-hi. Vàrem donar noms concrets posant cara al problema i vàrem demanar solucions immediates. Seguidament parlàrem amb el Degà de Magisteri que ens va traslladar la seua intenció de solucionar el problema i el Rector la va recolzar amb formalitat, però no amb la preocupació que necessita aquesta qüestió.

Per últim, vàrem acabar el Consell tractant la qüestió del professor que va denunciar la passada vaga general a tres alumnes de la Universitat de València amb motius falsos i injustos. Després d’arribar a judici s’ha demostrat la innocència dels “acusats” i ara demanem que es faça vertadera justícia: vàrem exigir una disculpa pública del professor. Traslladàrem el missatge al Degà de Filologia i prompte es farà efectiva la disculpa.

Com a conclusió, el passat Consell de Govern ens va deixar la sensació que la situació econòmica de la Universitat és greu i que si la Conselleria no ens té en compte ho pagarem i ho pagaran ben car. Ens n’anàrem amb la sensació de la feina ben feta, amb una nova perspectiva de la gestió interna de la Universitat (complicada i gens fàcil) i amb ganes de treballar molt més a les institucions com el dimarts i als carrers com el dimecres i dijous.

Hi ha molt per fer i tot és possible. Allò important és treballar #cadadia

Per la pública, democràtica i valenciana!

Anuncis

Posted on Març 4, 2013, in General. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: