Construïm l’alternativa a l’AGE

Comunicat del BEA davant la convocatòria de l’AGE del 26.03.13

Arran dels esdeveniments que han impedit que l’Assemblea General d’Estudiants (AGE) es constituira aquest matí per falta de quòrum, des del Bloc d’Estudiants Agermanats volem manifestar el nostre rebuig i indignació. La desídia i falta de responsabilitat que han mostrat més de dos terços de les representants de les estudiants han comportat que no es poguera constituir una nova mesa de l’AGE i, sobretot, que no s’escolliren les estudiants representants per a les comissions (política lingüística, sostenibilitat, biblioteques, avaluació dels graus, etc.).

Des del BEA, mostrem la nostra absoluta disconformitat amb el mode en què s’ha gestionat l’AGE en els darrers anys, tot posant per exemple que en l’últim curs acadèmic només s’ha reunit una vegada -el que incompleix el reglament de l’òrgan- o que la constitució de l’actual mesa és il·legítima pel procediment de votació que la va escollir. No obstant això, considerem que l’AGE podria ser un òrgan útil i plural on estigueren representades totes les veus de l’estudiantat i des del qual es poguera treballar per a aconseguir els objectius que desitgem davant la situació actual. Davant l’atac a l’educació pública que s’ha portat a terme en els últims mesos, considerem que l’AGE hauria d’haver funcionat com a element vertebrador de les mobilitzacions estudiantils front aquest. Però lluny de ser així, han sigut les assemblees obertes d’estudiants les que han hagut d’assumir aquest paper. És per això que pensem que cal una renovació del funcionament i l’enfocament que l’AGE ha tingut fins ara, perquè deixe de ser un òrgan creat pel pla de Bolonya per a passar a ser un òrgan regit per l’estudiantat de la nostra Universitat, com a la Universitat de Sevilla.

Al mateix temps, volem denunciar la irresponsabilitat de Gabriel Salinas, expresident de l’AGE des d’ahir i membre de Campus Jove, per haver dimitit el dia anterior a la convocatòria de la mateixa i no haver-hi assistit a donar explicacions de la lamentable gestió que ha portat a terme en l’últim any ni dels motius de la seua dimissió. A més, el seu paper com a màxim representant de les estudiants de la Universitat de València ha desvirtuat l’esperit de lluita d’aquestes i ha deixat molt que desitjar.

No obstant això, des del BEA continuarem lluitant per aconseguir que aquest òrgan es convertisca en la veu de les estudiants de la Universitat de València, així com defensarem els interessos de totes a les comissions corresponents. Hem d’esgotar totes les vies de lluita, per això, cridem a totes les representants d’estudiants al compliment de les seues responsabilitats i a tot l’estudiantat a continuar la lluita als carrers.

És l’hora de construir l’alternativa.

Anuncis

Posted on Març 26, 2013, in General. Bookmark the permalink. 13 comentaris.

 1. emmmm Per a que s’empra el AGE?

 2. Bloc d'Estudiants Agermanats

  L’AGE és l’Assemblea General d’Estudiants, i hauria de funcionar com el màxim òrgan de representació dels estudiants, però els últims anys l’ús que se li ha donat és per elegir un cap visible que ha assistit a reunions sobre Educació a Madrid i poca cosa més. Des del BEA pensem que l’AGE hauria de ser vertebrador de tot el moviment estudiantil i un òrgan de pressió, ja que és l’únic on estem tots els estudiants representants, i només estudiants.

 3. Ja existeix una alternativa en marxa des de fa cuatre anys, se’n diuen Assemblees de Facultat i l’Assemblea Interuniversitaria. Per què no ho considereu? Quina és la posició del BEA davant de moviments alternatius al institucional? Perquè fins ara vos he considerat bastant erràtics en les vostres actuacions. EL moviment antibolonya o altres organitzacions estudiantils com el SEPC han plantejat sempre ras i clar que les assemblees d’estudiants han de adquirir el paper de l’AGE, ja siga substituint-la de facto amb el poder de la majoria estudiantil o conquerint-la per mitjà de candidatures alternatives. Què en pensa el BEA? Per què no hi ha cap menció al text sobre aquestos moviments dels quals tinc entés que participeu?

 4. Els membres del BEA acudim periòdicament a les assemblees de Facultats i de Campus, així com a l’Assemblea Interuniversitària. Ho fem com a membres individuals i no com a BEA perquè considerem que les Assemblees d’Estudiants han de ser completament horitzontals i democràtiques, sense la influència de cap associació.
  El que defensem el BEA és l’alternativa institucional, també vàlida. No és una o altra, sinó ambdues. Hem d’esgotar totes les vies de lluita possibles per arribar a l’objectiu comú d’aconseguir una Universitat pública, democràtica i de qualitat.

 5. Trobe que existint assemblees de facultats i interuniversitàries (totalment obertes a tot aquell que vullga assistir), aquestes assembles implantades pel pla de bolonya, com a una institucio decorativa mes, es totalment inutil i innecessaria, com ha quedat demostrat, i per aixo trobe normal que ningu s’haja presentat, i celebre que aquesta no s’haja celebrat,ja que d’haver-se produit, s’hagueren arribat a acords i conclusions en “representacio de tot l’estudiantat” sense que aço fora de veres.

  • Iker, independentment del comentari (que queda ja respost a les següents contestacions), vull destacar que al marge d’arribar a acords i conclusions (no sé quins, perquè si mires l’ordre del dia no donen lloc), l’AGE és a hores d’ara l’òrgan que nomena els representants estudiantils a les diferents comissions, com per exemple la de Política lingüística, a la qual s’ha de treballar els pròxims mesos en el Pla de docència en valencià per a Post-graus, inexistent ara mateix. Sent així, què et sembla que no hi tinga representants d’estudiants?

 6. Eldiaquetotrebente...

  L’estudiantat es qui vota als distints sindicats, i aquestos son qui constitueixen l’AGE, en teoría es fa així per poder agilitzar la burocracia, i per que tenen una posició legitima com a representants dels estudiants que els han votat, no m’imagine a tot el estudiantat de la UV en una assamblea Interuniversitaria votant per a una decisió, sería una tasca masa gran i lenta.

 7. Entre el 10 i el 15% de l’estudiantat, algun any algun punt mes, és qui vota als sindicats. Les assemblees d’estudiants estan formades per tot l’estudiantat sense delegar sobre ningú. Evidentment no totes les decisions passen per tots i cadascun dels estudiants sinó que en les assemblees es poden crear comisions i formules per delgar i agilitzar feines pero sempre sota control directe de totes. Son dos models diferents, democràcia representativa i democràcia directa, hi ha molt escrit i teoritzat sobre el tema, no cal estendre’s més. Aclarit açò i deixant a banda debats estèrils el que jo trobava a faltar es la questió central: quin es el model que proposa o persegueix el projecte del BEA? L’AGE o les assemblees, representants o participació directa? Per què no ho sé, de veres. I no son compatibles, en cas de conflicte quina posició defensaria el BEA, el que es decideix a l’AGE o a les assemblees? I ,reitere, per què s’obvia aquesta qüestió en aquest comunicat i en anteriors?

  P.D.: Com un apunt, existia l’AGE abans de Bolonya i la reforma de plans d’estudi, no ve d’Europa.

 8. Age no està format sols per Sindicats d’Estudiants, sinó per estudiants dels ADRs; és a dir, estudiants de Sindicats i alumnes dels Consells de Departament i i delegats de grau i classe. El problema de l’AGE a banda és a més, perquè aquest tria els membres ( alumnes) per a diferents comissions i enguany que daran buides d’alumnes, aleshores els alumnes si que peguem representació i poder de dir problemes que tinguem tots els alumnes de la UV.

 9. Quan volgueu feu un curs de formació o altre happening similar i Eduard Ramirez i jo -que la vam defendre com a vice-rector i portamveu del BEA respectivament- estarem ben contents d’anar-hi i explicar-vos una historieta de la vella guàrdia de com es va aprovar al Claustre l’AGEC -amb C de claustrals- amb majoria búlgara i com un any després la pèrfida dreta (camuflada d’independents, com sempre, en aquells temps antedil·luvians amb la inefable Wendy Moya al cap) va aprofitar la LOU per tombar-la i fer aquesta pantomima que esteu patint ara…

  Soles dir que aleshores vam anunciar “aquesta xufla que heu fet l’heu feta per a que no funcione i vosaltres ho sabeu. Si no, al temps”. I aquí està el temps.

  Tanmateix el BEA sempre ha sigut, és i serà més potent que tota eixa morralla. Endavant, xiquets!

 10. Conec com funciona l’AGE (he anat com a claustral i com a representant d’AdR també) i com es va aprovar, compartisc el que diu Kepa. Ho feren amb tota la intenció. Pero continue esperant resposta, quina és la proposta del BEA i quin paper juguen les assemblees d’estudiants en aquesta?

 11. Bones Lluís, disculpa no haver respost abans al teu dubte.

  No veig que hi haja incompatibilitat i què hàgem de parlar de representació o participació directa, ja que ambdues podrien ser translacionals. Pensem que les assemblees obertes d’estudiants han de ser el punt de partida (la base) de les mobilitzacions i que l’AGE, com a òrgan institucional dels i per als estudiants deuria ser qui finalment s’encarregara de vertebrar totes les propostes sorgides de la base i ser aprofitada com a gran mitjà de difussió (cal recordar que al ser un òrgan institucional, està dotat depressupost -element moltes vegades limitant de les assemblees obertes, ja que en diverses ocasions s’ha demanat diners necessaris per a la logística i difussió-), sense significar que no es puga fer difussió per altres mitjans com, per exemple, les assemblees de campus. D’aquesta manera, no seria possible el conflicte que hipotitzes, ja que l’AGE recolliria el sentir de les assemblees i actuaria com a òrgan coordinador o vertebrador (a través dels diferents representants -de sindicats o no- que puguen ser-ne presents; o bé a través de propostes dirigides a l’òrgan pels propis estudiants).

  Això sí, açò només serà possible sempre que portem (entre tots) l’AGE cap al model que defenem; ja que, tal i com ha sigut fins ara, és un òrgan clarament inútil. Fins que no es canvie el model, no podrà ser possible el que he anomenat anteriorment.

  I finalment, puntualitar-te que a aquest comunicat sí que es parla de les assemblees i el paper de l’AGE, et cite textualment: “…considerem que l’AGE hauria d’haver funcionat com a element vertebrador de les mobilitzacions estudiantils front aquest [fent referència a l’atac a la pública]. Però lluny de ser així, han sigut les assemblees obertes d’estudiants les que han hagut d’assumir aquest paper [fent referència al paper vertebrador, no al paper de base que t’he comentat abans que deurien tindre]“.

 12. Gràcies poli, no havia llegit la teua resposta. Jo sé que son maneres diferents de entendre les coses, m’alegra per fi saber la posició del BEA i saber que enteneu que ambdos espais estan interrelacionats i que representen models diferents. Veig complicat això de que proposeu compatibilitzar els models, pero em consta que es la vostra aposta i vos desitge sort, ara be l’estructura de l’AGE hauria de canviar de dalt a avall, com supse ja s’haureu donat compte. Compartisc en part aquesta estratègia de conquerir les institucions, pero per la meua banda crec que s’ha de fer alrevés, les assemblees haurien de decidir i l’AGE acatar, pero ahi jo trobe que ens on comencen les nsotres discrepàncies. Disculpa no haver contestat abans i sent si m’he posat un poc pesat pero és que esperava una resposta coherent com la teua abans, encara que no hagés estat caaç de convencer-me. Sort en el projecte que porteu entre mans!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: