Debat sobre participació juvenil en temps hostils

1374204_10200779426743988_1520044386_nHui, dimecres 30 d’octubre, el Fòrum de Debats de la Universitat de València celebra un debat sobre les aportacions del moviment estudiantil als avanços democràtics i als canvis que ha viscut la nostra societat. Serà a les 19 h a La Nau, l’edifici històric de la Universitat, i estarà centrat en les  tres dècades d’activitat del Bloc d’Estudiants Agermanats.

El Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) aparegué l’any 1984 i de bon començament jugà un paper decisiu en la democratització i modernització de la Universitat de València. L’aportació d’aire fresc, debat crític i compromís institucional s’allarga prop de 30 anys, fins als conflictes actuals contra les retallades i la llei Wert.

Al llarg del temps, el lligam entre reivindicacions i el treball representatiu constant ha permés integrar innovacions institucionals. Com ara el vicerectorat gestionat per estudiants, la promoció de l’associacionisme, les ajudes a la formació complementària d’estudiants, la carta de drets i deures, etc. Recentment, també destaquen iniciatives del BEA que han aconseguit ser assumides per la universitat: el pla d’increment de la docència en valencià, la convocatòria de beques (específica de la Universitat de València) per suplir la reducció de beques duta a terme per la Generalitat i el ministeri d’Educació, que posava en perill la continuïtat dels estudis de milers d’estudiants, i ara la convocatòria de beques de col•laboració amb els departaments (complementària de la del ministeri, greument retallada).

La taula redona conduïda per Alfons Cervera comptarà amb Laia Mas Climent (Sella, La Marina Baixa) periodista recentment graduada i coordinadora general del BEA al 2012. Joan Carles Bernad i Garcia (Elx, Baix Vinalopó) és professor al departament de Psicologia Social (UV). En la seua etapa d’estudiant va assumir la coordinació general del BEA al curs 97/98 a més de participar en diversos àmbits de representació estudiantil (des de l’ADR de Psicologia al Consell de Govern de la Universitat). En el present milita a CGT, i és membre del Comitè d’Empresa de la Universitat de València. Jordi Sebastià (Burjassot, Horta Nord) és escriptor, professor associat de Periodisme, i alcalde de Burjassot. Ximo Bosch (Cullera, Ribera Baixa) fou vicerrector d’Estudiants a proposta del BEA entre 1990 i 1992, i a hores d’ara el portaveu de Jutges per la Democràcia. Tots quatre participen en el llibre “Teixir revoltes. El Bloc d’Estudiants Agermanats 30 anys per la universitat pública, democràtica i valenciana” (PUV, 2013).

Han confirmat l’assistència a l’acte sindicats i entitats cíviques. Com ara Comissions Obreres, la Intersindical Valenciana (STPV; Vicent Maurí i Miquel Coll), la CGT (José Asensio i Emília Moreno), i els diputats Enric Morera (Compromís) i Marga Sanz (EU). Pel col•lectiu Lambda Mar Ortega, pel Tirant lo Blanc Nathalie Torres, per ACPV Toni Gisbert, per la societat coral El Micalet Tonetxo Pardiñas, i per l’AELC Vicent Penya. També estaran representats ERPV, Ca Revolta, i Escola Valenciana.

Anuncis

Posted on Octubre 30, 2013, in General. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: