El nou Erasmus+ a la Universitat de València

Hui hem estat presents a la comissió de relacions internacionals de la Universitat de València, on s’han tractat temes com la presentació del programa Erasmus Plus (Erasmus+). Presentem a continuació la llista de canvis que s’han introduït recentment, i que considerem són de vital importància per a l’estudiantat.

En primer lloc, s’elimina la Beca Leonardo, però d’altra banda s’ampliarà la beca Erasmus Pràctiques. D’aquesta manera, està la possibilitat de cursar aquesta última tant a l’últim any, quan estàs cursant l’assignatura corresponent a les pràctiques o el primer any posterior a la finalització dels estudis de grau. Així, cal estar atents perquè aquesta convocatòria s’haurà de sol·licitar quan encara s’està matriculat a la Universitat de València (l’últim any).

El nivell lingüístic, d’altra banda, també serà avaluat –sense cap tipus d’incidència- abans i una vegada finalitzat el període d’estudis a l’estranger. La Unió Europea passarà a subvencionar cursos d’idiomes on-line. El procediment no està clar, però s’espera la seua aplicació per al curs 14/15.

Entre altres coses es presenten més novetats, com ara:

– En el contracte Erasmus caldrà que aparega el nivell de llengua.

– Pressupost: es dividirà en tres beques: nivell alt: 300 euros, nivell mitjà: 250 euros, nivell baix: 200, organitzats per renda per càpita. A açò cal sumar-li 100 euros als becaris del ministeri del curs anterior. A més, si és Erasmus Pràctiques se li sumaran 100 euros. No són compatibles els 100 euros del Ministeri amb els 100 euros de l’Erasmus Pràctiques.

– El Ministeri preveu perdre el 25% de les beques Erasmus actuals en el seu pas a Erasmus+. A més, totes passarien a ser de 5 mesos. La idea de la UE és que tothom puga tindre una beca, sent aquesta molt més precària. L’única forma de romandre un segon quadrimestre a la universitat de destí, serà quedar-te amb règim paregut a free-mover amb unes beques per tindre les taxes a cost 0.

– El Ministeri preveu baixar de 40.000 estudiants a 30.000, el qual és molt més que un 25%. Perquè la qüestió és que la mitjana no estava en 250 euros. El Ministeri diu que baixarà un 25% només d’estudiants, però perquè han fet la mitjana antiga amb 250 euros. La UV, per exemple, té la mitjana de dotació econòmica en 290 euros (sumant UE+Ministeri), per això la baixada real serà molt més greu del 25%.

– Wert traurà unes beques Erasmus preferents dites “d’Excel·lència”. Es donaran a aquests estudiants més de 100 euros. No està clar quins seran considerats estudiants excel·lents (potser tindre un B2). Aquestes beques serien 10.000 per a tot l’Estat. Aquesta beca és l’absoluta elitització de la mobilitat educativa espanyola.

– En aquest nou sistema, qui faça una estada de 5 mesos cobrarà més que aquests darrers anys. El problema, per tant, és per als que vulguen fer 9 mesos d’estada.

Tot açò anterior no té data de publicació al BOE, constatant el caos que predomina al Ministeri d’Educació.

Davant d’aquesta nova forma d’aplicació de les ajudes Erasmus+ el Vicerectorat de Relacions Internacionals de la Universitat de València proposa diferents coses:

La UV ha pressupostat 1 milió d’euros per al programa Erasmus de l’any que ve. La Unió Europea enviarà uns 100.000 euros més que enguany de pressupost pel qual la UV pot afegir, amb fons propis, 4 mesos d’estada més, pagats aquests mesos íntegrament per la UV. La vicerectora assegura que tot l’estudiantat que vulga podrà cursar 9 mesos a l’estranger. La UV assumiria el pagament estàndard, mai el de l’Excel·lència de Wert.

D’altra banda i per finalitzar així quedaria el nou calendari Erasmus:

– Les adjudicacions passen de febrer a març per la inseguretat de beques, etc.

– El programa SICUE s’obri fins el 24 de febrer.

Anuncis

Posted on febrer 5, 2014, in General. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: